Reportage - Om att träna konståkning som vuxen

Barndomsdrömmar tinar upp i ishallen

Skridskoskenorna väser när de skär mot isen. Det är Magdalena Kornacka som värmer upp i Tumba ishall. Hon ler stort. Som 38-åring har hon förverkligat sin barndomsdröm - att lära sig konståkning.

Det är nästan fullt med bilar på parkeringen utanför Tumba ishall, söder om Stockholm. Stressade föräldrar koordinerar barnvagnar, hockeyklubbor och p-skivor. Men några kommer också med egen hjälm och egna skridskor. Det är en lördagsförmiddag i oktober och dags för säsongens första träning för vuxna nybörjare i konståkning.  Intresset för konståkning som sport har vuxit sedan svenska åkare skördat framgångar internationellt.

Flera konståkningsklubbar i Stockholm har startat vuxengrupper. Botkyrka Konståkningsklubb startade sin i januari i år på initiativ av Magdalena Kornacka. Hon arbetar till vardags som barnskötare. Som barn växte hon upp i Polen och drömde om att få åka konståkning.

- När mästerskapen i konståkning sändes när jag var liten så växte jag ihop med Tv:n. Jag tyckte att det var underbart att titta på och ville verkligen börja med konståkning, men jag hade inte ekonomisk möjlighet då, berättar hon.

Lektionen börjar och tränare Emelie Rågmo klappar händerna högt som en signal för att samla ihop gruppen. Enkelt och lätt visar hon första övningen. Deltagarna härmar. Utmaningen är att ta fart utan att taggen längst fram på skenan går i isen.

De har bara åkt en termin ihop tidigare. Ändå ser det stabilt ut. De ler när de möter varandra på isen, men en hög koncentration avslöjas också i deras ansikten. Någon lägger till ett extra steg i övningen, andra nöjer sig med basnivån.

- Vi försöker alltid ge alla deltagare olika nivåer på övningar. Varje rörelse kan göras enklare eller svårare beroende på vilken nivå man är på, berättar Emelie Rågmo.

Julia Lazaridi njuter av känslan på isen. Hon berättar att det känns som att flyga. Hon drömde också länge om konståkning i Estland, där hon är född.

- Jag snodde min systers skridskor när jag var liten och åkte på gatan som var täckt av is, berättar hon och skrattar.

Magdalena Kornacka ser van ut på isen, trots att hon bara åkt konståkning en termin tidigare. Men hon är en flitig besökare på allmänhetens istider som alla kan besöka gratis. Magdalena och hennes vän Maria Hernborg slänger sig på mage på isen och skrattar. De verkar orädda trots den hårda isen och de vassa skridskotaggarna.

- Förut var jag rädd för att åka baklänges. Men när man har ramlat några gånger så vet man att det inte är så farligt. Och så har jag ju hjälm också, säger Magdalena Kornacka.

Det var när Magdalena Kornackas dotter Alina ville börja i skridskoskolan som Magdalena frågade Maria Hernborg om de skulle försöka få klubben att starta en vuxengrupp. Men Maria var inte lättövertygad.

- Min första reaktion när hon frågade var “aldrig i livet”! Men sen när kursen skulle starta så tänkte jag att jag kanske kan se det som träning istället och se om man kunde lära sig några hopp och inte bara åka från sarg till sarg. Så jag började, berättar Maria Hernborg.

Maria är 53 år och jobbar som it-tekniker. Konståkningen visade sig vara jättekul och hon tycker att sporten har mycket att ge människor.

- Jag tror att konståkningen kan vara bra för vuxna som satt gränser för vad de tror att de klarar av, säger hon engagerat.

Emelie Rågmo visar ytterligare en enklare övning på isen. Hon vinklar foten något och glider fram i en båge på det som kallas för ytterskär. Deltagarna är inte sena med att själva prova. Jennifer Theriault Högström passar på att öva på lite svårare teknik. Hon är 30 år och har tränat konståkning i tre år. Ursprungligen kommer hon från Kanada. Hon drömmer om att åka ett konståkningsprogram till musik. Men tävling lockar inte. Helst vill hon vara själv på en frusen sjö med sin koreografi och bli ett med naturen. Det är något speciellt med isen menar hon.

- Jag gillar ljuset som isen reflekterar och jag tror att isupplevelsen kan vara ett sätt för nya svenskar att lära känna Sveriges natur. Vintern kan ses som ganska negativ i Sverige och skridskoåkning kan vara ett bra sätt att tycka om vintern mer på, säger hon.

Emelie Rågmo hoppas att det kan bli fler tävlingar för seniorer på olika nivåer. Det krävs mycket träning för att bli duktig, men hon tror att om man har viljan så kan man komma långt även om man börjat med sporten sent.

- Allt kan inte hända när man är barn. Jag vet personer som börjat med konståkning efter att de fyllt 20 år och som med rätt träning klarat av att göra dubbelhopp, berättar hon med inspirerad blick.

Passet närmar sig sitt slut, Emelie Rågmo samlar gruppen och alla får avsluta med en konståkningspose precis som tävlingsåkarna. I klubbrummet efter träningen säger Maria Hernborg skämtsamt att hon inte kommer att bli någon isprinsessa.

- Ni är redan det, svarar Magdalenas Kornackas dotter Alina med ett leende.

Text: Sofie Magnusson

Uppdaterad: 2017-03-29 23:50